Takie białka nie wyglądają zdrowo. Czujemy niepokój, obserwując je u siebie, lub u kogoś z naszych bliskich. Nigdy nie należy bagatelizować tego objawu, bo może świadczyć o poważnym stanie naszego organizmu.Ale w niektórych sytuacjach żółtawy kolor twardówek nie jest niczym groźnym. Tak objawia się zespół Gilberta, łagodna choroba metaboliczna, w której okresowo dochodzi do podniesienia stężenia bilirubiny we krwi.
Jedzenie jest nie tylko pożywieniem. Kiedy jemy, nie chodzi nam jedynie o to, by dostarczyć organizmowi niezbędnych do przeżycia składników. Lubimy jeść, chcemy, by nasze potrawy były także smaczne i sprawiały nam przyjemność. Kiedy jednak wybieramy wyłącznie, albo prawie wyłącznie, to, co nam smakuje, zapominając przy tym o zdrowiu, może to się dla nas źle skończyć. Przykładowo, sięgając po produkty przetworzone, bogate w syrop glukozowo-fruktozowy, możemy poważnie nadszarpnąć zdrowie wątroby. Warto posłuchać, co ma na ten temat do powiedzenia lekarz.
Mimo że komórki wątroby posiadają zdolności regeneracyjne, narząd ten jest bardzo podatny na uszkodzenia. Pewne produkty są szczególnie szkodliwe dla wątroby, upośledzają jej czynności i mogą prowadzić do poważnych schorzeń.